Τραπεζικές Οφειλές
Υψηλότατα ποσοστά συμφωνίας, διακανονισμοί με σημαντικό ποσοστό "κουρέματος" οφειλών, θωράκιση και προστασία της περιουσίας, σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, όσο και σε μικρούς υπερχρεωμένους οφειλέτες.
Προστασία Α' κατοικίας - Πλειστηριασμοί
Σ’ οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται η δανειακή σύμβαση, είτε αυτή εξυπηρετείται κανονικά, είτε βρίσκεται σε καθυστέρηση ή ακόμα έχει καταγγελθεί και έχουν ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες,
Φέρνουμε στο ίδιο τραπέζι τον οφειλέτη με τις δανείστριες τράπεζες και τα funds του εξωτερικού μέσω των διαχειριστριών εταιρειών και των ειδικών εκκαθαριστών,
Όταν δε αυτό δεν καταλήξει σε ικανοποιητική για τον οφειλέτη συμφωνία,
Σχεδιάζουμε μαζί του και τον καθοδηγούμε στις απαιτούμενες ενέργειες διασφάλισης, θωράκισης και προστασίας των περιουσιακών του στοιχείων.
Ρύθμιση οφειλών – 2η ευκαιρία
Ρυθμίσεις που ακολουθούν το αμερικάνικο μοντέλο προσωπικής πτώχευσης και βασίζονται στην Ευρωπαϊκή οδηγία που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων.
Με βάση το νέο νόμο, αποδεικνύεται ότι ο οφειλέτης, βρίσκεται σε κατάσταση παύσης πληρωμών όταν δεν καταβάλλει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, για τουλάχιστον 6 μήνες και εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωση του υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
Ν.3869/2010 (Κατσέλη)
Στο πλαίσιο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο Νόμο, αλλά δεν έχει εκδικασθεί η υπόθεση τους και έχει ορισθεί δικάσιμος μετά την 15 Ιουνίου 2021, θα πρέπει να την επανυποβάλουν και αν αυτό δεν το κάνουν, η παλιά τους αίτηση δεν θα έχει καμιά ισχύ, συνεπώς η κύρια κατοικία τους δεν θα προστατεύεται μέσω του Ν.3869/2010 και η Τράπεζα θα μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα.
Εισπρακτικές εταιρείες
Σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του Ν.3758/2019 που αφορούν τη λειτουργία και την νομιμότητα των εισπρακτικών εταιρειών επιβάλλεται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, σε βάρος των εταιρειών (καθώς και σε βάρος των τραπεζών - δανειστών οι οποίες συνεργάζονται με αυτές αν κριθεί ότι φέρουν κι αυτές ευθύνη) πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής μάλιστα, το ανώτατο αυτό όριο προστίμου διπλασιάζεται (ήτοι 1.000.000€).
Η επιβολή των ως άνω διοικητικών κυρώσεων είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλη αστική, ποινική ή πειθαρχική κύρωση που τυχόν προβλέπεται σε βάρος των εταιρειών αυτών στην κείμενη νομοθεσία.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Τράπεζα με την οποία κάθε οφειλέτης - δανειολήπτης έχει συμβληθεί, θα πρέπει να τον έχει εκ των προτέρων ενημερώσει σχετικά με τη δυνατότητα και την πρόθεση της τελευταίας να μεταβιβάσει τα προσωπικά του στοιχεία σε εισπρακτική εταιρεία στην οποία και θα της αναθέσει να προβεί στις περαιτέρω ενέργειες ενημέρωσης. Αν δεν το κάνει, ή αν η ενημέρωση αυτή δεν είναι σαφής και περιέχουσα ακριβείς λεπτομέρειες ως προς την εισπρακτική εταιρεία και τα δεδομένα του οφειλέτη τα οποία αυτή θα λάβει γνώση, δημιουργείται ευθύνη της Τράπεζας απέναντι στον οφειλέτη από τις διατάξεις σχετικά με τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων (βλ. και Κανονισμό GDPR), επίσης με πλήθος δικαστικών αποφάσεων να δικαιώνουν τους πολίτες και αναγκάζοντας τα τραπεζικά ιδρύματα να τους αποζημιώσουν.
Όσον δε αφορά το σύνηθες τελευταία φαινόμενο, να αναλαμβάνουν χρέη εισπρακτικών εταιρειών και δικηγορικά γραφεία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκδώσει σχετική απόφαση με την οποία απαγορεύει σε κάποιο δικηγόρο να καλεί για ενημέρωση πάνω από μία φορά για την ίδια οφειλή κάθε ξεχωριστό οφειλέτη.