Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι η Διαμεσολάβηση;
Η Διαμεσολάβηση είναι μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών υπό τη μορφή υποβοηθούμενης διαπραγμάτευσης. Τα μέρη μιας ιδιωτικής διαφοράς προσέρχονται εκουσίως στη διαδικασία, συνοδευόμενα από τους Δικηγόρους τους και με τη βοήθεια του ουδέτερου, ανεξάρτητου και αμερόληπτου Διαμεσολαβητή, διαπραγματεύονται προκειμένου να εξεύρουν λύση της διαφοράς τους με συμφωνία. Η διαδικασία είναι άτυπη, δεν τηρούνται πρακτικά και λαμβάνουν χώρα από κοινού συναντήσεις (στις οποίες μετέχουν ο Διαμεσολαβητής, τα μέρη συνοδευόμενα από τους Νομικούς τους Παραστάτες) αλλά και κατ’ ιδίαν (στις οποίες μετέχει ο Διαμεσολαβητής με κάθε ένα μέρος ξεχωριστά, συνοδευόμενο πάντοτε από τον Νομικό Παραστάτη του). Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει συμφωνία, αυτή ενσωματώνεται στο Πρακτικό της Διαμεσολάβησης το οποίο υπογράφεται από τα μέρη και τον Διαμεσολαβητή και εφόσον επιθυμεί κάποιο από τα μέρη, δύναται να περιαφεί του εκτελεστηρίου τύπου και να καταστεί εκτελεστός τίτλος, με την κατάθεση στην γραμματεία του αρμοδίου και καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμοδίου Δικαστηρίου της διαφοράς, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο ισχύ δικαστικής απόφασης.
Ποιο είναι Νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το θεσμό της Διαμεσολάβησης;
Ο ν. 4640/2019 (ΦΕΚ Α' 190/30.11.2019) σε εναρμόνιση της Ελληνικής έννομης τάξης με τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008 για θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, εθνικού ή διασυνοριακού χαρακτήρα.
Ποιες διαφορές υπάγονται στην Διαμεσολάβηση;
Όλες οι διαφορές Αστικού και Εμπορικού δικαίου (εν γένει Ιδιωτικού Δικαίου), για τις οποίες τα μέρη έχουν εξουσία διάθεσης του αντικειμένου της διαφοράς, δηλαδή για εκείνες τις υποθέσεις που χωρεί συμβιβασμός και δεν απαιτείται εκ του νόμου δικαστική απόφαση, για την οριστική τομή τους (όπως λ.χ. είναι η υιοθεσία, η αναγνώριση πατρότητας, ή η έκδοση διαζυγίου κ.λ.π.).
Ποιος είναι ο ρόλος του Διαμεσολαβητή και πώς επιλέγεται;
Ο Διαμεσολαβητής είναι ουδέτερος, ανεξάρτητος και αμερόληπτος τρίτος, ο οποίος με τις ειδικές γνώσεις που έχει σε διαπραγματεύσεις και ψυχολογία, όντας διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναλαμβάνει αφού αποκαταστήσει την επικοινωνία στα μέρη, να υποβοηθήσει τα μέρη ώστε εκείνα να εξεύρουν την κοινά αποδεκτή λύση για αυτά. Ο Διαμεσολαβητής δεν εκδίδει απόφαση, όπως ο Δικαστής ή ο Διαιτητής, ενώ δεν έλκει και κανένα συμφέρον από την εξέλιξη της διαφοράς, τέλος δεσμεύεται από αρχές, η παράβαση των οποίων αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα, επισύροντας πειθαρχικές ποινές (βλ. ά. 17 ν. 4640/2019).
Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επιθυμεί, δύναται να απευθυνθεί στο Κέντρο Fileas Δ center (πατώντας εδώ), είτε επιλέγοντας απευθείας διαμεσολαβητή από την ομάδα του, είτε ζητώντας από το κέντρο να του προτείνει Διαμεσολαβητή, από την εξειδικευμένη ομάδα του, έχοντας σταθμίσει την φύση της υπόθεσης, την εξειδίκευση εκάστου διαμεσολαβητή και την εμπειρία του, για την καλύτερη δυνατή πορεία της υπόθεσης. Στη συνέχεια, ο Διαμεσολαβητής, έρχεται σε επικοινωνία με το άλλο μέρος, προκειμένου να λάβει έγγραφη έγκριση προς το πρόσωπό του. Κατόπιν, ακολουθεί είτε Διαμεσολάβηση, σε περίπτωση εκούσιας υπαγωγής της διαφοράς σε διαδικασία Διαμεσολάβησης, είτε Υποχρεωτική Αρχική Συνεδία (Υ.Α.Σ.) στις υποθέσεις όπου αυτή είναι επιβεβλημένη εκ του νόμου.
Πόσο διαρκεί η Διαμεσολάβηση και πού λαμβάνει χώρα;
Δεν υπάρχει περιορισμός. Συνήθως η Διαμεσολάβηση διαρκεί μία εργάσιμη μέρα, αναλόγως της πολυπλοκότητας και της φύσης της υπόθεσης. Το κέντρο μας διαθέτει πλήρως εξοπλισμένους και κυρίως κατάλληλους χώρους, για τη διενέργεια και υποστήριξη διαμεσολαβήσεων και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνονται τα μέρη με περαιτέρω χρεώσεις ενοικίασης κατάλληλου χώρου (βλέπε τους χώρους μας εδώ). Τέλος, υπάρχει δυνατότηα εκ του νόμου αλλά και υποστηρίζεται τούτο από τις τεχνικές υποδομές του κέντρου μας, διενέργειας διαμεσολαβήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πλεονεκτήματα Διαμεσολάβησης;
- Αποφεύγονται βραδυδικίες. Η διαφορά λύνεται άμεσα.
- Τα μέρη διαπραγματεύονται ουσιαστικά, υποβοηθούμενα από τρίτο Διαμεσολαβητή.
- Η διαδικασία είναι απόρρητη. Ο,τιδήποτε λεχθεί στην διαδικασία της διαμεσολάβησης, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο μεταγενεστέρως σε Δικαστήριο, οπότε τα μέρη, κάνουν προτάσεις, προβαίνουν σε υποχωρήσεις υπό την ασφάλεια του απορρήτου της διαδικασίας. Εξ αυτού του λόγου, δεν τηρούνται πρακτικά.
- Η συμφωνία που περιβάλλεται στο πρακτικό Διαμεσολάβησης, δύναται να αποτελέσει τίτλο εκτελεστό, δηλαδή δύναται να έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης.
- Το κόστος είναι σαφώς μικρότερο, σε σύγκριση με τις μακρόσυρτες και κοστοβόρες δικαστικές διαμάχες, με αβέβαιο αποτέλεσμα.
- Τα μέρη βελτιώνουν τις σχέσεις τους.