Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Αναρτήθηκε στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο. Η Έκθεση αξιολογεί τις εξελίξεις, εντοπίζει τους κύριους παράγοντες των συστημικών κινδύνων του ελληνικού τραπεζικού τομέα και των λοιπών κλάδων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναλύει τη λειτουργία των υποδομών των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Σύμφωνα με την έκθεση και με στοιχεία Δεκεμβρίου 2023:
Η συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) ανήλθαν σε 88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 69,3 δισ. ευρώ έχουν αγοραστεί από funds, ενώ δάνεια ύψους 18,7 δισ. ευρώ έχουν ανατεθεί προς διαχείριση από τις τράπεζες.
Οι ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023 αφορούσαν το 27,7% του συνολικού υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου για λογαριασμό των ΕΔΑΔΠ.
Το 48,20% των ρυθμισμένων ανοιγμάτων αφορούσε λύσεις οριστικής διευθέτησης (λύσεις δηλαδή με μεταβολή της συμβατικής σχέσης ή τον τερματισμό αυτής) και ακολούθησαν οι μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (λύσεις με διάρκεια άνω των δύο ετών) με ποσοστό 42,60%, ενώ οι βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (διάρκειας μικρότερης των δύο ετών) ήταν το 9,20%.
Μεταξύ των λύσεων οριστικής διευθέτησης, οι ρυθμίσεις που υπόκεινται σε καθεστώς νομικής προστασίας (59% του συνόλου) και οι λύσεις διακανονισμού απαιτήσεων (23% του συνόλου) αποτέλεσαν τους πιο συνήθεις τύπους ρυθμίσεων.
Σε ποσοστό 44% των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων εφαρμόστηκε μερική διαγραφή της οφειλής, ενώ στις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) αφορούσε την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Τέλος, οι εταιρείες διαχείρισης για λογαριασμό των funds προέβησαν σε αποπληρωμές ύψους 1,68 δισ. ευρώ, σε ρευστοποιήσεις υφιστάμενων εξασφαλίσεων ποσού 0,72 δισ. ευρώ, ενώ υπήρξαν και διαγραφές 0,61 δισ. ευρώ (συνολικό ποσό ανοιγμάτων 3,02 δισ. ευρώ).